Thuiswerken wordt langzaamaan het nieuwe normaal.

Dat brengt kosten mee, zoals een duurder internetabonnement of hoger verbruik van elektriciteit, gas, licht en koffie.

Veel grote werkgevers werken al aan thuiswerkregelingen, blijkt uit een rondgang van Business Insider bij 13 werkgevers.

De thuiswerkvergoeding kan oplopen tot 80 euro per maand, terwijl het hoogste budget om het thuiskantoor optimaal in te richten 750 euro bedraagt.

Thuiswerken verandert door de coronacrisis stiekem in de nieuwe norm.

Aan het begin van de coronapandemie stuurden werkgevers hun personeel naar huis met het idee dat dat tijdelijk was. Inmiddels is het september en blijft het kabinet dringend verzoeken om vanuit huis te werken.

Zelfs als we uiteindelijk weer elke dag naar kantoor mogen, is het nog de vraag of dat gebeurt. Ongeveer de helft van de door corona gedwongen thuiswerkers wil na de crisis vaker thuiswerken dan voor de uitbraak.

Sommige werkgevers, zoals techbedrijf Twitter, geven hun personeel zelfs de mogelijkheid om blijvend vanuit huis te werken.

Als je gedurende de coronacrisis thuis blijft werken en ook daarna niet meer zo vaak naar kantoor komt, brengt dit onkosten met zich mee. Ook moet je flink de portemonnee trekken om je werkplek thuis zo optimaal mogelijk in te richten, zodat je geen last van je rug krijgt en arboproof je ding kunt doen.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn we gemiddeld zo'n 2 euro per dag kwijt aan thuiswerken, onder meer door extra stroom-, gas- en waterverbruik, maar ook hogere uitgaven aan koffie, thee en wc-rollen.

Neemt de medewerker dit voor lief in ruil voor minder forensen, of komt deze rekening bij de werkgever terecht? Bedrijven geven bijvoorbeeld minder geld uit aan een woon-werkvergoeding.

Vakbond FNV vindt dat bedrijven de onkosten van thuiswerken moeten compenseren. FNV gaat dit de komende tijd op tafel leggen bij werkgevers en wil in nieuwe cao's een thuiswerkregeling afdwingen. Werkgevers staan volgens De Telegraaf in deze crisistijd helemaal niet te springen om een thuiswerkvergoeding.

Toch doen sommige werkgevers dat al, op eigen initiatief of aangespoord door het personeel. Uit een rondvraag in opdracht van de FNV onder 9.400 leden blijkt dat ongeveer één op de tien werknemers al een thuiswerkvergoeding ontvangt.

Ook uit reacties op het forum van technologiewebsite Tweakers over thuiswerkvergoedingen valt op te maken dat er steeds meer werkgevers zijn die thuiswerk maandelijks vergoeden. De genoemde bedragen lopen uiteen van 15 euro tot 75 euro per maand.

Business Insider sprak met 13 werkgevers die al een thuiswerkvergoeding bieden of eraan werken.

Thuiswerkvergoeding loopt op tot 80 euro per maand

Verzekeraar NN Group, zorgverzekeraar CZ en de Nederlandse tak van de Duitse verzekeraar Allianz nemen het voortouw wat betreft de afspraken over een vaste thuiswerkvergoeding. Het personeel bij deze werkgevers krijgt maandelijks geld op de rekening gestort als er thuis wordt gewerkt.

Bij de Nederlandse tak van de Duitse verzekeraar Allianz ontvangt een gemiddeld personeelslid een thuiswerkvergoeding van 80 euro netto per maand. Dat gaat naar 60 euro per netto maand als de medewerker al een telefoon van de zaak heeft. Deze bedragen moeten de extra uitgaven aan bijvoorbeeld gas, water, licht, koffie, thee en kantoorartikelen afdekken, aldus de verzekeraar.

Bij CZ krijgen werknemers een nettobedrag van 2,50 euro voor iedere dag dat er vanuit huis wordt gewerkt. ''Dit vergoedt de hogere kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, stookkosten in de winter, kopjes koffie en thee. Wij vinden dit een reëel bedrag'', vertelt HR-manager Ingrid Snijders van de zorgverzekeraar.

''Wij hebben ervoor gekozen om de berekening van het Nibud aan te houden en deze iets te verhogen. 2,50 euro vinden wij een redelijk bedrag, ook gezien onze financiële ruimte en wat fiscaal past'', aldus de HR-manager.

De thuiswerkvergoeding is overigens niet in beton gegoten. Komend jaar wil CZ bekijken hoe de thuiswerkregeling ''zich verhoudt tot de realiteit'.' De stip aan de horizon is een permanente thuiswerkregeling na de crisis.



Bij NN krijgen het vaste personeel en ook de medewerkers op uitzendbasis een belastingvrije vergoeding van 30 euro per maand, in ieder geval tot en met december. Dat is bedoeld als tegemoetkoming voor internetkosten die werknemers kwijt zijn om bijvoorbeeld een snellere aansluiting thuis te regelen.

Accountants- en adviesbureau PwC bood al voor de coronacrisis zijn personeel een (gedeeltelijke) vergoeding voor internetkosten aan en is dat blijven doen.

Veel werkgevers overwegen een thuiswerkvergoeding

Bij banken als ING, ABN AMRO, Rabobank en een aantal andere bedrijven die we spraken, wordt achter de schermen druk gewerkt aan een thuiswerkbeleid, waar een vergoeding mogelijk een onderdeel van wordt.

''Het is een complex onderwerp, maar we moeten er niet te lang mee wachten. Waar het begint, is inzichtelijk maken wat medewerkers waaraan kwijt zijn'', aldus voorzitter Edward Boeijenga van de centrale ondernemingsraad van ING.

Rabobank begint binnenkort onderhandelingen met de vakbonden en is bereid een thuiswerkvergoeding in de cao vast te leggen. ''Dat moet elektriciteit, wifi, water, koffie en alle andere dingen vergoeden die je normaal op kantoor hebt'', vertelt een woordvoerder aan Business Insider.

ABN AMRO denkt over enkele weken een besluit te nemen over het thuiswerkbeleid. De bank houdt alle opties open, maar vindt het nog te vroeg om te zeggen welke regelingen er komen.

PwC neemt momenteel zijn arbeidsvoorwaarden onder de loep met het oog op de toekomst, aldus bestuurslid Marc Borggreven van PwC Nederland. Voor de pandemie was minimaal een keer per week thuiswerken al de norm. ''Dat wordt nu uitgebreid'', zegt de directeur.

Informatieleverancier Wolters Kluwer zegt nauwkeurig de ontwikkelingen rondom de huidige thuiswerksituatie, inclusief de bijpassende regelingen en vergoedingen, te volgen.

Uitzendreus Randstad en navigatiespecialist TomTom geven aan ook te werken aan een beleid dat past bij de nieuwe situatie, waarin mensen vaker thuiswerken.

Budget voor het inrichten van thuiskantoor loopt op tot 750 euro

Bij Rabobank krijgt het personeel sinds kort de ruimte om maximaal 750 euro te spenderen aan een uitrusting voor de thuiswerkplek. De bank heeft wel een vaste lijst samengesteld waarop de meest voorkomende kantoormeubelartikelen staan. Alleen aankopen die in die lijst passen, worden vergoed.

Populaire artikelen zijn een in hoogte verstelbaar bureau en een nieuw beeldscherm, aldus een woordvoerder van de bank.

PwC heeft sinds 2019 een budget van 750 euro per jaar per medewerker vrijgesteld. Dit dient voor ''trainingen en middelen die bijdragen aan de welzijn en duurzame inzetbaarheid''. Maar sinds corona mag het personeel dat ook besteden aan bijvoorbeeld een tweede beeldscherm en spullen die het werken thuis fijner maken zoals een noise-cancelling koptelefoon.

Medewerkers bij verzekeraar Allianz mogen 500 euro uitgeven aan het inrichten van een thuiswerkplek. NN stelt een budget van 150 euro beschikbaar, maar alleen voor medewerkers die geen goede werkplek thuis hebben. Zij kunnen daarmee een beeldscherm, een toetsenbord en een muis kopen. Bureaustoelen kunnen NN-medewerkers lenen van kantoor.

CZ stelt binnenkort eveneens budget per medewerker beschikbaar voor inrichting van een kantoor in eigen huis. Momenteel kunnen werknemers bij CZ stoelen of een monitor van kantoor lenen.

Voor de centrale ondernemingsraad van ING staat een gezonde werkplek thuis hoog op de prioriteitenlijst, aldus voorzitter Boeijenga. Hij benadrukt dat het beleid op dat punt niet te rigide moet worden.

Werknemers die in een klein appartement wonen, hebben niet altijd de ruimte voor een kantoor thuis. Daarom wordt bij ING ook gekeken naar budget dat uitgegeven kan worden aan bijvoorbeeld een abonnement voor een flexibele werkplek in de buurt, zoals WeWork of Spaces.

Medewerkers van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) mogen bij DNB de benodigde werkplekfaciliteiten zoals een toetsenbord, muis, headset, beeldscherm of  bureaustoel aanschaffen en declareren. Er geldt geen concrete budgetlimiet. Elke aanvraag wordt individueel behandeld.

Computermaker Dell laat weten dat medewerkers eenmalig een bedrag ter beschikking krijgen om de werkplek thuis op te zetten. Dat beleid geldt voor alle lokale kantoren, zoals die in Nederland. Hoeveel geld Dell aan het personeel geeft, wil het bedrijf niet zeggen. Het is wel een ''marktconform'' bedrag, laat een woordvoerder weten.

In de toekomst minder vaak naar kantoor

CZ bereidt zich uiteindelijk voor op de situatie waarin het personeel de ultieme vrijheid krijgt over zijn werkplek. Mensen mogen dan zelf kiezen of ze liever thuiswerken of naar kantoor komen, uiteraard rekening houdend met het bedrijfsbelang.

Allianz merkt uit enquêtes dat het personeel ook na corona voor het grootste gedeelte thuis wil werken. De gewenste verdeling ligt op drie dagen thuis en twee dagen op kantoor. Dat neemt de verzekeraar mee voor het opstellen van het thuiswerkbeleid voor de lange termijn. Vóór de corona-uitbraak was thuiswerken beperkt tot veelal een dag per week.

Verzekeraar ASR is in overleg over hoe het werken eruit zal zien na de coronacrisis. "We zijn ervan overtuigd dat we nooit meer naar de oude situatie terugkeren. We gaan ook kijken naar wat voor faciliteiten en vergoedingen horen bij een goede thuiswerkplek", vertelt een persvoorlichter.

DNB denkt eveneens dat de manier van werken er volgend jaar, maar ook in de toekomst blijvend anders uit zal zien. Werk gedeeltelijk vanuit huis en gedeeltelijk vanuit kantoor of een andere locatie, zal naar verwachting het nieuwe normaal worden. "Wij zijn op dit moment aan het kijken wat dat in de praktijk gaat betekenen", aldus een woordvoerder.

NN verwacht dat bijna iedereen in ieder geval tot eind oktober thuiswerkt. Daarna wordt bekeken of en wanneer het personeel gedeeltelijk weer terug kan naar kantoor.

Bij Dell hebben medewerkers al een tijdje de mogelijkheid om tot vijf dagen per week op afstand te weken. Vanwege de coronacrisis gaf Dell het al 10 jaar oude beleid een update, door het budget voor thuiswerkmeubilair vast te stellen.

Lees meer over thuiswerken: